Deze crisis laat zien: een verplichte werkplek zorgt voor stress

thuiswerkenJe zou er in tijden van thuiswerken bijna naar terugverlangen: de kantoortuin. Maar als deze tijd ons één ding leert, is het dat we een mix van werkplekken nodig hebben.

In maart sloten veel kantoren noodgedwongen hun deuren. Het gevolg: medewerkers moesten gaan thuiswerken. Ook al was de aanleiding heftig, voor veel mensen die dagelijks in een kantoortuin zaten was werken vanuit de woonkamer geen onprettig vooruitzicht. Even geen rinkelende telefoons, geen luidruchtige collega’s en geen rare lunchluchtjes in de buurt. Even geen hoofdpijn van al die voortdurende afleiding. Even een paar weken werken zoals je zelf wilt.

Amper twee weken voordat de eerste kantoren dichtgingen, besteedde het tv-programma De Monitor nog aandacht aan de schadelijke effecten van de kantoortuin. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat mensen minder productief en vaker ziek zijn in kantoren waar ze zich niet regelmatig kunnen afzonderen. In de Tweede Kamer werden zelfs vragen gesteld.

Verplicht thuiswerken blijkt de hel

Inmiddels hebben de warme gevoelens voor thuiswerken plaatsgemaakt voor stress. Huisgenoten blijken nu de grootste bron van afleiding. Kinderen schreeuwen om aandacht. En even spontaan een praatje maken met collega’s is opeens een stuk lastiger. Van tevreden thuiswerken is in veel gevallen weinig terechtgekomen.

Je zou bijna gaan terugverlangen naar die goeie ouwe kantoortuin. Is dat wat we ons straks zullen herinneren van deze tijd? Dat de kantoortuin zo slecht nog niet was? Ik denk het niet. Als deze crisis ons één ding leert, is het dat verplicht werken op één plek, zonder ‘escape’, ons stress geeft.

Zelf kunnen kiezen waar je werkt

In discussies over de kantoortuin zie je vaak twee extreme standpunten voorbijkomen. De één zegt dat grote, muurloze ruimtes het beste zijn, terwijl de ander ervoor pleit om iedereen z’n eigen kantoortje te geven. Volgens mij zijn er meer smaken mogelijk. Wat we nodig hebben – en dat wordt in tijden van verplicht thuiswerken ook weer pijnlijk duidelijk – zijn gevarieerde werkplekken.

Een goed kantoor bestaat, denk ik, niet alleen maar uit één reusachtige ruimte of juist alleen maar uit kleine kamertjes. Een goed kantoor bestaat uit een gebalanceerde mix van ruimtes. Er is plek om te overleggen en te werken in gezellige drukte, maar er is ook genoeg ruimte om ongestoord meters te maken in rust en privacy. Ook niet onbelangrijk: je moet zelf zoveel mogelijk kunnen bepalen waar je werkt. Zonder keuzevrijheid heb je nog niets aan al die variatie, natuurlijk.

Velen van ons werken ook nu noodgedwongen op één plek. De redenen daarvoor zijn volkomen begrijpelijk. Liever een tijdje verplicht thuiswerken dan elkaar in gevaar brengen op kantoor. Maar ik hoop dat organisaties na deze crisis de lessen hieruit trekken en gaan bouwen aan betere werkplekken. Variatie en keuzevrijheid staan daarbij voorop. Zo kunnen we straks nog beter werk leveren en langer gezond blijven. En af en toe thuiswerken, dat vinden we dan vast niet meer zo erg.