De negatieve effecten van de kantoortuin: leestips!

effecten van de kantoortuinOver de effecten van de kantoortuin heb ik inmiddels aardig wat geschreven (en in de media gesproken). Deze week verscheen een nieuw artikel van mijn hand op Sargasso.nl: “In het ‘open’ kantoor kan niemand zich verstoppen”.

Hierin bespreek ik het gebrek aan privacy in het hedendaagse kantoor, waar muren het hebben afgelegd tegen reusachtige ruimtes en glazen wanden.

“Toen ik laatst door een gloednieuw kantoor wandelde, zag ik dat medewerkers – ondanks een uitdrukkelijk verbod van het management – de glazen deuren en wanden van hun kantoortjes hadden volgeplakt met posters. Eén wanhopige kantoorbewoner vertelde me ooit dat zij een parasol naast haar bureau had gezet om pottenkijkers van de bovengelegen vide te weren.”

In het artikel leg ik uit waarom dit rampzalig is voor organisaties – en waarom we niet meer maar mínder ‘zichtbaarheid’ op kantoor nodig hebben.

Lees het volledige artikel op Sargasso.nl >

Ook in Elsevier verscheen deze week een artikel over het leed dat kantoortuin heet. Journaliste Maartje Schulz interviewde Wim Pullen (Center for People and Buildings), Gideon van der Burg (Leesman), onderzoeker Nick van der Meulen en mij over de (schadelijke) effecten van werken in ‘open’ kantoren.

“In een open kantoor ben je als een prooi op een open vlakte. Je wordt in de gaten gehouden, ziet onrustige bewegingen en hoort lawaai. Nergens kun je vluchten naar een beschutte plek. Toch blijft ‘open’ de trend.”

Lees het artikel in Elsevier (€) >

Meer weten over de effecten van de kantoortuin?

Eerder schreef ik deze blogs:

Foto: K2 Space