‘Hochsensible Männer’: een verfrissende kijk op HSP en mannen

Hochsensible MännerNieuw verschenen: Hochsensible Männer van Tom Falkenstein, een boek over hoogsensitieve mannen. In deze recensie lees je waarover het boek gaat – en waarom (bijna) iedereen het zou moeten lezen.

“Je zou haast denken dat HSP een ‘vrouwending’ is”, verzuchtte ik vorig jaar in een artikel over hoogsensitieve mannen. Maar liefst één op de vijf mannen is hoogsensitief en toch hoor je daar bijna niets over. Kennelijk durven nog maar weinig mannen openlijk over hun eigenschap te praten.

Maar… er hangt verandering in de lucht. Zo publiceerde de Schots-Australische psychotherapeut Dan McLeod in 2016 The Higly Sensitive Man, een persoonlijk boek over zijn leven als hoogsensitieve man. Meer recent spraken Bekende Nederlanders Arthur Japin en Victor Mids openlijk over hun ervaringen.

En zelfs uit onverwachte hoek komen de verhalen los: in een interview in Voetbal International vertelde voetbaltrainer Albert Stuivenberg hoe zijn hoogsensitiviteit (en de daaruit voortkomende scherpe waarneming) zijn werk en leven beïnvloeden. Beetje bij beetje wordt het voor mannen steeds normaler om over het onderwerp te praten.

Het onlangs verschenen boek Hochsensible Männer zal daar ongetwijfeld nog een belangrijke rol in gaan spelen. Dit boek is, voor zover ik weet, het eerste boek dat mannelijke sensitiviteit nuchter en wetenschappelijk benadert en het thema bespreekt in een brede maatschappelijke context.

Een andere kijk op mannelijkheid

Hochsensible Männer is geschreven door Tom Falkenstein, een Berlijnse psychotherapeut en oprichter van het European Centre for High Sensitivity. Het boek laat zich het best omschrijven als 50% theorie en 50% zelfhulp, maar het is vooral een pleidooi voor een herwaardering van sensitiviteit onder mannen.

Aan het begin van het boek bespreekt Falkenstein de noodzaak van die herwaardering. In zijn praktijk ziet hij zowel mannen als vrouwen met de hoogsensitieve eigenschap, maar het blijken vooral mannen te zijn die ermee worstelen. De reden: in onze cultuur is sensitiviteit onder mannen – vijftig jaar emancipatie ten spijt – nog altijd niet helemaal geaccepteerd. Mannen moeten sterk, stoïcijns, onafhankelijk, competitief en dominant zijn en ze horen een ander zeker niet om hulp te vragen.

Maar het ‘sterke geslacht’ staat er op dit moment allerminst sterk voor, zo laat Falkenstein zien. Mannen zoeken in vergelijking met vrouwen minder snel hulp voor hun problemen en hebben daardoor vaker te maken met bijvoorbeeld slechte studieresultaten, verslavingen, gezondheidsproblemen en zelfdoding. Alleen daarom al moeten we snel tot een nieuwe, bredere invulling van mannelijkheid komen.

In die ontwikkeling van een nieuw type mannelijkheid ziet Falkenstein een belangrijke rol voor hoogsensitieve mannen weggelegd. Vanwege hun aangeboren sensitiviteit stellen zij het traditionele manbeeld als vanzelfsprekend ter discussie. Hoogsensitieve mannen kunnen laten zien dat het man-zijn prima kan samengaan met empathie, opmerkzaamheid en emoties.

De wetenschap achter hoogsensitiviteit

Na dit ‘openingspleidooi’ gaat de auteur dieper in op hoogsensitiviteit. Wat is het precies? Falkenstein put hierbij uit de onderzoeken van onder meer Elaine Aron en Michael Pluess. In navolging van Aron stelt hij dat hoogsensitiviteit het beste is samen te vatten met de afkorting DOES. D staat voor de Diepe verwerking van zintuiglijke informatie. O voor de neiging om snel Overprikkeld te raken. E voor Emotionele responsiviteit en Empathie. S staat voor Sensibel zijn voor subtiliteiten.

Daarnaast komen de voordelen en uitdagingen van hoogsensitiviteit uitgebreid aan bod. En ook hoe deze veelvoorkomende en in principe neutrale eigenschap zich onderscheidt van stoornissen, bijvoorbeeld posttraumatische stressstoornis (PTSS) of sociale fobie.

Handige tips en adviezen

Het tweede deel van het boek staat in het teken van zelfhulp. Falkenstein geeft de (mannelijke) lezer adviezen om zo goed mogelijk met z’n hoogsensitiviteit om te gaan en het in te zetten als kracht. Dat is een verademing om te lezen, omdat de meeste zelfhulpboeken die gericht zijn op mannen slechts leren hoe je je dominanter, competitiever en narcistischer gedraagt. Denk aan titels als De 48 wetten van de macht of Hoe word je een alfaman.

Falkensteins adviezen variëren van praktische tips tot oefeningen om te ontspannen en jezelf leren te accepteren. Persoonlijk vind ik de acht bladzijden tellende lijst met strategieën en ideeën voor zelfzorg erg handig. Maar Falkenstein zegt er gelijk bij: hoogsensitieve mannen vormen een zeer heterogene groep, dus wat voor de een werkt, hoeft niet per se voor een ander te werken. De lezer moet de adviezen daarom vooral zien als opties om eens uit te proberen.

Alle hoofdstukken eindigen met korte interviews met hoogsensitieve mannen, waardoor het boek gelukkig niet te theoretisch blijft. Het boek besluit met een vraaggesprek met HSP-onderzoeker Elaine Aron, die ook het voorwoord van Hochsensible Männer heeft geschreven.

De kracht van dit boek ligt naar mijn mening in de bevlogenheid waarmee Falkenstein zich inzet voor een herwaardering van hoogsensitiviteit en mannelijke identiteit. Het boek is – anders dan veel andere teksten over HSP – nuchter van toon en geen enkel moment sentimenteel. Dat maakt Hochsensible Männer een waardevol boek voor hoogsensitieve mannen en hun partners, ouders, vrienden, familieleden en therapeuten.

Goed nieuws! Dit boek is nu in het Nederlands verkrijgbaar. Bestel hier het boek ‘Hoogsensitieve mannen’ >>

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op De hoogsensitieve werknemer.