Leer je altijd van een nare gebeurtenis?

Leer je altijd van een nare gebeurtenis?Burn-out? Ziekte? Ontslag? Daar leer je van, wordt vaak gezegd. Maar klopt dit eigenlijk wel? Ik schreef er een artikel over voor StressedOut.nl.

“What doesn’t kill you, makes you stronger.”

Ken je die uitdrukking? Er was een tijd dat ik ‘m zelf vaak gebruikte, als iemand iets ergs was overkomen. Heb je een burn-out? Ben je ontslagen? Gepest op school? Balen man. Maar je komt er sterker uit. Heus! Niets gebeurt zonder reden. Je kunt er alleen maar van leren, zeggen mensen dan.

Maar kom je áltijd sterker uit een nare gebeurtenis? Voor StressedOut.nl schreef ik een artikel over deze aanname en wat er volgens mij niet aan klopt.

“Er zijn genoeg gebeurtenissen waar mensen niet sterker maar juist een beetje verdrietiger, kwetsbaarder en minder argeloos vandaan komen. Volgens mij geeft het meer kracht om je kwetsbaarheid te accepteren en er het beste van te maken, dan jezelf groot te houden en te roepen dat we overal ‘sterker uit komen’.”

Lees hier mijn artikel over leren van je ellende, het belang van luisteren en een ongemakkelijke middag bier drinken met een vriend.