Dit boek komt zo uit een spionnenfilm

boek met geheime opslagplaatsIn mijn boekenkast staat een lelijk boek met een nog saaiere titel. Het nodigt niet bepaald uit om op te pakken en te lezen. En dat is precies de bedoeling.

Dit boek bevat namelijk een geheime opslagplaats. Iemand heeft de binnenkant vakkundig uitgehold. Naar verluid hebben verzetslieden het boek tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om iets in te verstoppen. Mogelijk fotonegatieven of zelfs een pistool.

Ik stuitte op dit ogenschijnlijk saaie voorwerp op een rommelmarkt in België. De man bij het kraampje kende ik toevallig van een vorige keer. Hij vertelde me het verhaal over de verzetslieden en gaf me het boek cadeau.

Natuurlijk weet ik niet zeker of het verhaal klopt. Het ding kan evengoed door een stiekeme drinker zijn gebruikt om shotjes Flügel in te bewaren. Of misschien hoopte iemand z’n spaarcenten erin te verstoppen voor een spilzieke huisgenoot. Wie weet was het boek ooit onderdeel van een grote drugssmokkel. Een biblio-bolletjesslikker, zeg maar.

Misschien had de man bij het kraampje wel gelijk en is het echt tijdens de oorlog gebruikt. Er zijn tenslotte meer uitgeholde boeken uit die tijd bekend.

Zeker weten zullen we het nooit. Maar dat het boek een glansrol zou kunnen spelen in een volgende James Bond-film, dat staat vast.