Tentoonstelling: High Tech Romeinen


Een man schiet een kruisboog af. Verderop bouwt een ouder echtpaar een aquaduct. Twee studentikoze nerds nemen plaats in een Romeins oorlogsschip en roeien alsof hun leven ervan afhangt. Ik bezoek High Tech Romeinen: een unieke tentoonstelling waar doen en leren hand in hand gaan.

Het is de eerste dag van de expositie hier in Museum het Valkhof en nog niet zo druk. Maar de bezoekers hebben er duidelijk lol in. We maken kennis met de slimme technologieën die de Romeinen tweeduizend jaar geleden al toepasten. Die zijn vaak verrassend actueel. Zo leer ik werken met de voorloper van onze computer: de abacus. Knap lastig, maar het lukt me uiteindelijk om alle rekensommen op te lossen.

Verderop leer ik hoe de Romeinen hun daken bouwden. Niet door naar een oude dakpan in een vitrine te turen, maar door zelf aan de slag te gaan. Er staat een frame van houten balken en een kist met kunststoffen dakpannen. Aan mij de taak om een mooi sluitend dak te maken. Het is even experimenteren met de nokjes en sluitstukken, maar al gauw krijg ik de smaak te pakken. Even later ligt er een strak rood dak. Dit was leuk! En omdat ik zo actief met de materie heb gewerkt, zal ik niet snel vergeten hoe zo’n antiek dak in elkaar steekt.

Romeinse dakpannen
Zelf aan de slag met het leggen van Romeinse dakpannen. Foto: Pieter Offermans

Deed de Romein zijn voordeur op slot? Die vraag houdt me al jaren bezig. Er bestonden in die tijd wel sloten en sleutels, weet ik. In museumvitrines heb ik regelmatig roestige exemplaren zien liggen. Maar ik kan me niet voorstellen dat zo’n broos slotje de Romeinse inbreker tegenhield. In deze tentoonstelling krijg ik de kans om zelf (een replica van) een antiek slot te openen. En warempel, wat werkt dat systeem goed. Die deur krijg je echt niet zomaar open.

High Tech Romeinen maakt slim gebruik van nieuwe media. Hoewel de games niet langer dan een kwartier blijven boeien, zijn ze een stuk leuker en leerzamer dan de chocolate-covered broccoli – droge feiten verpakt in een dun laagje spelplezier – die je normaal in musea aantreft. Ook vindt de bezoeker op verschillende plekken QR-codes, waarmee meer informatie is op te vragen. De animaties zijn prachtig en de expositie eindigt met een digitale quiz, waarbij je het opneemt tegen andere bezoekers.

High Tech Romeinen heeft alles: interactie, een link met de actualiteit en relevant gebruik van nieuwe media. Zeker de moeite waard.

Te zien t/m 4 maart 2012 in Museum het Valkhof. Daarna doet de tentoonstelling Bonn, Mechelen en Den Haag aan.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op storiesguy.nl.